Friday, February 1, 2013

Alkohol i epilepsija


Opšte je poznato da osobe koje prekomerno konzumiraju alkohol imaju značajno veći rizik za pojavu epileptičkih napada u odnosu na opštu populaciju.
Epileptički napadi se najčešće javljaju tokom perioda apstinencije, unutar 6-48 časa od poslednjeg unosa alkohola ili kao posledica akutne intoksikacije alkoholom. U oba slučaja se radi o provociranim napadima, a verovatnoća recidiva je mala ukoliko bolesnik prestane sa konzumiranjem alkohola. Primena antiepileptičkih lekova nije potrebna.
Na apstinencijalne napade treba sumnjati kod bolesnika sa anamnezom o hroničnom konzumiranju alkohola i podatkom o izmeni režima unosa alkohola u poslednjih 2-5 dana. Često su prisutni tremor, pojačano znojenje, iritabilnost, nesanica, tahikardija, a u težim slučajevima i nistagmus, povraćanje i halucinacije. Najteža komplikacija alkoholnog apstinencijalnog sindroma je delirijum tremens koji ima stopu mortaliteta od 10%. Zato svakog pacijenta sa alkoholnim apstinencijalnim napadom treba hospitalizovati radi dalje evaluacije i lečenja. Pojava epileptičkog statusa u periodu apstinencije je relativno česta (9-25%) i sugeriše mogućnost prisustva metaboličko/elektrolitnog disbalansa, kontuzone povrede mozga, prisustva subduralnog hematoma ili meningitisa.
Bolesnika sa alkoholnim apstinecijalnim sindromom treba lečiti parenteralnom primenom tiamina (200 mg/dnevno), korekcijom elektrolitnih poremećaja i hidratacijom, a u cilju primarne i sekundarne prevencije epileptičkih napada treba dati benzodiazepine (lorazepam).
Početne mere lečenja (primena tiamina i lorazepama) treba primeniti što ranije na nivou primarne medicinske zaštite, posle čega treba bolesnika uputiti u nadležnu psihijatrijsku ustanovu.Literatura: GUBITAK SVESTI, Nacionalni vodi za lekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Republička stručna komisija za izradu i implementaciju vodiča u kliničkoj praksi

Dokument možete preuzeti na sajtu Ministarstva

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ewa network review